Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният директор на РД „Борба с градушките” – Сливен Кольо Даскалов се срещна вчера с областния управител Христина Чолакова.

14 август 2008 21:04,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1060

Той сподели тревогата си, че във връзка с 12-процентните съкращения в държавната администрация съществува опасност да бъде закрит полигона за борба с градушките край Старо село.

В отговор на молбата му г-жа Чолакова пое ангажимента да съдейства, за да не се допусне това. Тя изпрати писмо до министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, в което изключително мотивирано изложи съображенията си за необходимостта полигонът да продължи да работи. „Полигонът край Сливен вече 35 години работи за предотвратяване на щети от град по земеделските култури и непрекъснато доказва ефективността от работата си със спасените от градобития хиляди декари с интензивни земеделски култури", се казва в писмото. Г-жа Чолакова припомня, че Сливенска област е с утвърдени традиции в производството на селско стопанска продукция, като овощарството и лозарството са сред приоритетните й отрасли. На нейна територия е най-голямата площ в страната с прасковени насаждения, а напоследък се наблюдава все по-голям интерес от страна на земеделските производители към създаване на нови прасковени градини. В община Сливен се намира Опитното поле по прасковата, което е единствената научна организация към Центъра за аграрни науки – София и в нея е съсредоточен основният генофонд от интродуцирани и селекционирани у нас прасковени сортове и подложки. От друга страна наличието на винарски изби и на два завода за производство на вино и високоалкохолни напитки благоприятства утвърждаването на региона като един от стратегически важните в развитието на лозарството и винарството в страната. Тези перспективи за развитие на сектор селско стопанство заемат важно място в Стратегията за развитие на област Сливен 2005-2015г. и за осъществяването им в голяма степен ще допринесе с дейността си РД „Борба с градушките". "При евентуално вземане на решение за прекратяване на нейната дейност, това би било посрещнато с голямо неодобрение от земеделските производители и стопани, тъй като ще им бъде отнета една не малка помощ, каквато е градозащитата", се казва още в писмото. В качеството си на областен управител г-жа Чолакова настоява РД „Борба с градушките" – област Сливен да продължи да осъществява своите функции, тъй като те имат съществено значение за развитието на местната икономика.

Междувременно областният управител информира за проблема и народния представител от Сливенски избирателен район Янко Янков. По-късно той уведоми г-жа Чолакова, че е разговарял за това със зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов, в чийто ресор е тази дейност. Той от своя страна поел ангажимент пред нашия депутат да направи всичко възможно, за да не се стига до закриване на полигона.