Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Празник на самардалата в Нова Загора по Лазаровден

29 април 2024 09:38, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 седмици, брой четения: 186
Празник на самардалата в Нова Загора по Лазаровден

„Празник на самардалата“ в Нова Загора за втора поредна година събра жители и гости на града на Лазаровден – 27 април 2024 г. Слънчевият Градски площад приюти многобройните участници в него, пристигнали от близо и далеч, защото славата на новозагорския празник вече привлича приятели от цялата страна.

С „Добре дошли“ приветства насъбралите се усмихнатата г-жа Галя Захариева - кмет на Община Нова Загора и откри второто издание на Празника на самардалата 2024.

Специален гост – водещ на деня беше любимият на Нова Загора артистичен и духовит Ути Бъчваров.

Организаторите - Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“, отново бяха подготвили изненади, за да се превърне денят в пъстър народен празник.

Красиви софри бяха подредили участниците в кулинарната изложба – представители на читалища и пенсионерски клубове от Нова Загора и села в общината: Асеновец, Баня, Богданово, Брястово, Бял кладенец, Езеро, Каменово, Коньово, Любенова махала, Млекарево, Омарчево, Прохорово, Радево, Сокол, Стоил войвода, Събрано, Съдиево и училището в с. Съдиево. Те бяха оценявани от жури в състав: председател – Ути Бъчваров и членове – кмета на Община Нова Загора Галя Захариева и председателя на читалището домакин Георги Николов. Докато те вкусваха от гозбите, „на мегдана“ зазвучаха фолклорните ритми, а възпитаници на състави и школи в Нова Загора вплетоха своите гласове и танцови стъпки в истинско народно веселие. За празничната атмосфера допринесоха деца и младежи от клас „народно пеене“ с ръководител Пламена Господинова, ОШИ „Илия Аврамов“ към НЧ „Д. П. Сивков – 1870“, ДЮФА „Загорчета“ с главен художествен ръководител Енчо Енев и помощник ръководител Ивелин Иванов, ТШ „All steps – всички стъпки“, гр. Нова Загора с художествени ръководители Павлина и Стоян Петрови, Формация „Димитров“ с художествен ръководител Теодор Димитров, Клуб за народни танци „Балига“ с ръководител Росица Мангърова към НЧ „Светлина - 1872“, с. Кортен.

Автентичен самобитен дух на празника придадоха самодейците от НЧ „Светлина-1929”, с. Бял кладенец. В обособения колоритен битов кът сръчната баба Мария разточи гюзлеми, които по традиция в новозагорско са особено вкусни със самардала.

За да провокира кулинарните вкусове, част от Празника беше и търговско изложение, в което се включиха фирми и земеделски производители от региона и страната: „Палиррия България“ ЕАД гр. Нова Загора; „Дeми – Елeнa Андpeeвa 61“ OOД, гр. Асеновград; Пекарна гр. Котел, Пивоварна Трима и двама“ – гр. Сливен; Дони Тодоров Иванов, с. Стоил войвода, ЕТ „Галя Димитрова“ гр. Нова Загора.

Свое специално кулинарно изкушение, с щедрото дарение на Фирмени магазини „Аякс“ в гр. Нова Загора, забърка и най-атрактивният гост на Нова Загора – водещият и главен кулинар Ути Бъчваров. Той насити деня с апетитни аромати, с неподправен хумор и вдъхна доза мъдрост, усмивки и смях в празничния ден.

Кметът на Общината използва повода да изрази пред всички благодарност и да връчи грамота на Димитър Гичев за дългогодишното му участие в ДЮФА „Загорчета“.

След дългата си разходка сред подредените с кулинарни изкушения маси и дегустацията на майсторски приготвените ястия, журито оцени най-добрите сред най-добрите.

Честта да връчат десетте награди имаха специалните гости народните представители Мария Белова и Десислава Танева, кметът Галя Захариева и нейният екип и председателят на читалището домакин Георги Николов.

Отличените получиха диплом и заслужени награди. Всички участници отнесоха в домовете си за спомен сувенири и грамоти за участие, а новозагорци и гостите на града опитаха от техните гозби и от приготвените от Ути Бъчваров препечени свински уши с карамелизиран лук, зелен чесън и самардала по новозагорски.

Нова среща следващата година си пожелаха всички, а от тазгодишния Празник на самардалата запазиха вълнуващи емоции, ароматна самардала и неповторимо настроение, с което да продължат пролетните празници.

Община Нова Загора

Снимки

Празник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по ЛазаровденПразник на самардалата в Нова Загора по Лазаровден