» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Христина Чолакова и зам.-областният управител Фатме Мустафова ще вземат участие във фестивала

22 August 2008 08:54,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1090

Областният управител Христина Чолакова и зам.-областният управител Фатме Мустафова ще вземат участие във фестивала на фолклорните носии и умения.

Той събира радетели на българските битови традиции от днес – 22 август до неделя включително в местността „Добромирица" край с. Жеравна. Организатори на уникалното народно увеселение са най-големият частен фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ" съвместно със „Сдружение за Жеравна" и община Котел.

Архитектурен резерват „Жеравна" ще посреща с танци и песнопения от различните краища, 100-те каба гайди, зурни от Петричко, нестинарски игри и кукери от цялата страна, както и самобитни занаяти и традиционни гозби. Пехливани ще мерят сили, ще има дефиле на автентични фолклорни носии, ще се лее руйно вино и ще се въртят чевермета. За различните общини ще бъдат обособени кътове, където ще могат да демонстрират характерни за съответния регион фолклорни умения и традиции.

Амбициите на фестивала са да създаде автентична и естествена среда и далеч от цивилизацията, от мобилните връзки и градската динамика, поне за три дни участниците да си спомнят как са живели дедите им, споделиха организаторите. Те са поставили като задължително изискване всички присъстващи да са във фолклорна носия и са забранили носенето на предмети на цивилизацията като слънчеви очила, мобилни телефони, часовници, дамски и мъжки чанти. На трапезите ще липсват стъклени и порцеланови съдове, вилици и салфетки. В основата на проявата е нововъведената европейска марка за автентичност, чиято цел е възобновяването на автентични занаяти, туристически и други изживявания от бита на традиционна България под мотото “Доброто старо време".

Двете дами от ръководството на Областна администрация – Сливен ще спазят изискването за облеклото, като ще са с тоалети от Сливенския градски бит от началото на ХХ век, предоставени от фонда на Регионален исторически музей - Сливен. Г-жа Чолакова ще приветства организаторите и гостите облечена с дневна копринена рокля в синьо, обшита с черни ширити. Тоалетът й ще допълват красива черна дантелена пелерина, внесена от Париж, малка чантичка с ресни и черна шапка. Г-жа Мустафова пък ще е облечена с дамски светлолилав костюм от тежка коприна с бие от сърмена бродерия и ресни, допълнен от ефектен шал от щраусови пера, светла чантичка и шапка. Двете дамски шапки са били собственост на съпругата на Илия Гудев – виден учител и общественик, кмет на Сливен от 1905 до 1908г.

Поканени са и много други гости, сред които вицепрезидентът Ангел Марин, министърът на културата Стефан Данаилов и посланиците на различни държави у нас.

Подобна проява се организира за първи път в България, но организаторите споделиха, че имат амбицията да я превърнат в традиция