» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

33 снимки на грешни надписи на латиница са постъпили до момента в Министерството на държавната администрация и административната реформа

19 August 2008 09:36,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1039

33 снимки на грешни надписи на латиница са постъпили до момента в Министерството на държавната администрация и административната реформа, съобщават от пресцентъра на МДААР.

На електронния адрес razbiraema@mdaar.government.bg всеки може да изпрати сигнал за грешна табела, надпис в интернет, карта и пр. Всички получени „лоши примери" са публикувани в специално създадената рубрика на сайта на министерството (http://www.mdaar.government.bg/getbg.php).

Инициативата на МДААР за създаване на каталог на грешни надписи стартира в края на май 2008г. във връзка с популяризиране на проекта „Разбираема България" и установените по него правила за транслитерация. Целта на проекта бе да бъде премахнат хаосът в изписването с латински букви на българските населени места, географски и културно исторически обекти. За всяка от публикуваните снимки има информация кога е изпратена, къде е направена и как всъщност е вярното изписване. За всички тези сигнали министър Николай Василев изпрати писма до институциите и организациите, отговорни за поставянето на съответните надписи. В писмата е представена информация за проекта и предписание как да бъдат коригирани изписванията. МДААР следи за изпълнението на тези предписания и информира медиите и обществеността за развитието по сигналите. По някои от тях вече има конкретни резултати. Например беше демонтирана сгрешената табела, указваща посоката към с. Глушник, и се изработва нова.