Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Замърсяване на въздуха: Парламентът прие преразгледан закон за подобряване на качеството на въздуха

24 април 2024 15:49, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 145
Европейският парламент

По-строги гранични стойности за 2030 г. за няколко замърсители на въздуха

Индексите за качество на въздуха трябва да бъдат съпоставими във всички държави членки

Достъп до правосъдие и право на обезщетение на гражданите

Замърсяването на въздуха води до около 300 000 преждевременни смъртни случая годишно в ЕС

Преразгледаният закон има за цел да намали замърсяването на въздуха в ЕС за чиста и здравословна околна среда и да постигне визията на ЕС за нулево замърсяване на въздуха до 2050 г.

 

Парламентът прие предварително политическо споразумение с държавите от ЕС относно нови мерки за подобряване на качеството на въздуха в ЕС, така че то вече да не е вредно за човешкото здраве, природните екосистеми и биологичното разнообразие, с 381 гласа „за„, 225 „против“ и 17 „въздържал се“.

 

С новите правила се определят по-строги гранични стойности за 2030 г. и целеви стойности за замърсителите със сериозно въздействие върху човешкото здраве, включително прахови частици (ПЧ2,5, ПЧ10), азотен диоксид (NO2) и серен диоксид (SO2). Държавите членки могат да поискат крайният срок до 2030 г. да бъде отложен с до десет години, ако са изпълнени конкретни условия.

 

Ако новите национални правила бъдат нарушени, засегнатите от замърсяването на въздуха ще могат да предприемат правни действия, а гражданите могат да получат обезщетение, ако здравето им е било увредено.

 

В градовете ще бъдат създадени повече пунктове за вземане на проби за качеството на въздуха и понастоящем фрагментираните индекси за качеството на въздуха в целия ЕС ще станат съпоставими, ясни и публично достъпни.

 

Цитат

 

След гласуването докладчикът Хави Лопес (S & D, Испания) заяви: „Чрез актуализирането на стандартите за качеството на въздуха, някои от които са установени преди почти две десетилетия, замърсяването в целия ЕС ще бъде намалено наполовина, проправяйки пътя към по-здраво и устойчиво бъдеще. Благодарение на Парламента, актуализираните правила подобряват мониторинга на качеството на въздуха и защитават по-ефективно уязвимите групи. Това е значителна победа за нашия непрекъснат ангажимент да осигурим по-безопасна и по-чиста околна среда за всички европейци“.

 

Следващи стъпки

 

Законът също трябва да бъде приет от Съвета, преди да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и да влезе в сила 20 дни по-късно. След това страните от ЕС ще разполагат с две години, за да приложат новите правила.

 

Контекст

 

Замърсяването на въздуха продължава да бъде водеща екологична причина за преждевременна смърт в ЕС с около 300 000 случая на преждевременна смърт годишно (проверете тук, за да видите колко чист е въздухът в европейските градове). През октомври 2022 г. Комисията предложи преразглеждане на правилата на ЕС за качеството на въздуха с по-амбициозни цели за 2030 г. за постигане на целта за нулево замърсяване до 2050 г. в съответствие с плана за действие за нулево замърсяване.

 

Това законодателство отговаря на очакванията на гражданите по отношение на замърсяването и „по-зелените“ градове с по-ниски емисии, както и повишава осведомеността, като предоставя редовно актуализирана информация за замърсяването, както е посочено в предложения 2, точки 2, 6 и 6, параграф 1 от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.