Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Маестро Георги Калайджиев се срещна с ученици от ОУ „Христо Ботев“

16 април 2024 13:58, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 175
Георги Калайджиев

Музика и лични разкази – така премина срещата-беседа с маестро Георги Калайджиев – носител на наградата „Добри Чинтулов“ и почетен гражданин на Сливен. Създателят на проекта „Музиката вместо улицата“ се срещна с ученици от ОУ „Христо Ботев“-Сливен по покана на Общината. Пред децата световноизвестният цигулар разказа житейския си път и как с много труд и упоритост е стигнал до най-големите музикални сцени по целия свят. А сега децата от музикалния проект излизат на международни сцени и гостуват на големи музикални събития.

„Мили приятели, в тази възраст, в която се намирате сега, най-добрата и качествена инвестиция е образованието. Когато сте образовани и интелигентни – светът за вас е отворен. Затова държа децата, които участват в проекта, да бъдат образовани и да бъдат постоянни в училище“, сподели Георги Калайджиев. Той смята, че да бъде един артист успешен трябва да заложи на дисциплина, трудолюбие и себеотрицание.

Той благодари на Община Сливен за доброто сътрудничество и че заедно като партньори, успяват да развиват таланта на децата.

„Благодаря безкрайно много на Общината за поканата да бъда днес тук с вас. Благодаря за финансовата подкрепа, която ни оказва, защото в днешно време без финансова подкрепа е много трудно“, допълни маестрото.

„Скъпи деца, вярвам, че днешната среща няма да я забравите и ще си тръгнете вдъхновени от нея. Личности като Георги Калайджиев докосват сърцата, карат ни да се замислим и ни показват пътя, по който трябва да вървим. Изключително скромен, достигнал най-високите сцени в целия свят, но никога не забравил родния си град, с изключителна всеотдайност и обич към децата на Сливен. Вярвам, че ще запомните най-ценния съвет, който той ви даде – образованието и интелектът ще отворят света за вас. Следвайте мечтите си, вървете по своя път, уважавайте учителите си и със сигурност ще дойде денят, в който и вие като него ще сбъднете мечтите си“, се обърна към присъстващите ученици зам.-кметът Пепа Чиликова.

В събитието се включиха също китаристите и тромпетистите от „Музиката вместо улицата“, които развълнуваха присъстващите със своя талант.

Събитието се организира от Община Сливен и е част от проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“ по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Той има за цел съхраняване и популяризиране на културното наследство на Сливен и дава възможност за представяне на културната идентичност на местните етноси и повишава толерантността, разбирането и приемането на различните културни ценности. Партньори в изпълнението му са Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, Художествена галерия „Димитър Добрович“ и Федерация на културно-просветно дружество на каракачаните в България.

Снимки

Георги КалайджиевГеорги КалайджиевГеорги КалайджиевГеорги КалайджиевГеорги КалайджиевГеорги КалайджиевГеорги Калайджиев