Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

До края на април отварят новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“

16 април 2024 12:05, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 186
Nova ulica

До края на месец април новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъде отворена за движение. Това заяви кметът Стефан Радев в интервю за „Канал 6“. Той посочи, че следващата стъпка на Общината в посока за развитие на този район е изграждането на новата Пожарна служба.

„Това, което поиска на този етап от нас Министерство на вътрешните работи, е Общината да изготви идеен проект за противопожарната служба, след което те да направят своите разчети за финансиране. В момента текат разговори с проектанти, които имат опит в тази сфера, за да възложим идейния проект“, поясни Радев.

Друг акцент от разговора пред медията бе асфалтирането на централните булеварди в Сливен. По думите на градоначалника тези дейности не са спирали. Той припомни, че през последните години Общината успя да преасфалтира най-големия булевард в града – „Стефан Стамболов“, който не е ремонтиран откакто е пуснат в експлоатация. С нова асфалтова настилка са и другите два по-големи булеварда - „Цар Симеон“, в участъка от изхода на града за Ямбол до „Стъкленото“ кръстовище и „Стефан Караджа“ – трасето по поречието на река Асеновска до изхода на Сливен в посока град Елена. В тази връзка кметът допълни, че се планира бул. „Цар Симеон“ да бъде асфалтиран и в участъка от „Дамарски мост“ до „Стъкленото“ кръстовище. Дейностите след това ще продължат и по бул. „Панайот Хитов“.

„Проблемът с големите булеварди се състои в това, че десетки години са експлоатирани без периодична подмяна на асфалта. В един момент се получава така, че всички булеварди в града едновременно се нуждаят от основно обновяване“, заяви градоначалникът. Като решение за това той изтъкна периодичното подновяване на горния асфалт на пътния участък.

В хода на разговора Стефан Радев информира, че Община Сливен е приключила процедурите по отчуждаване на имоти по ул. „Г. С. Раковски“ – в участъка от „Новоселски мост“ до „Двата аслана“, от южната страна. Основната цел е разширяването на улицата, което ще облекчи още повече натоварения трафик и ще повиши безопасността за пешеходците и водачите на автомобили.

Източниците на финансиране за всички предстоящи ремонтни дейности и изпълнение на проекти на Общината са различни, по думите на Радев. Част от тях са фиксирани в Закона за държавния бюджет за 2024 г., за други, ще се търси европейско финансиране.

„Най-крупната сума, която сме заявили от държавния бюджет, е за възстановяване на улиците в кв. „Речица“ и изграждането на тротоари там“, посочи още кметът. Приблизителната сума възлиза на около 50 млн. лв. Общината ще разчита и на други механизми за финансиране на тези проекти - от европейските фондове и собствени средства.

„Опитваме се да използваме всички механизми, така че да привличаме средства за инвестиции в инфраструктурата на Сливен“, заяви още градоначалникът.

Снимки

Nova ulicaNova ulica