Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се консултативна среща за обсъждане развитието на дуалното обучение

15 април 2024 16:33, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди около 1 месец, брой четения: 185
Среща ДОМИНО- 2

Днес Областна администрация –Сливен бе домакин на регионална консултативна среща във връзка с прилагането на системата за дуално обучение. Събитието бе инициирано от Министерството на образованието и науката като част от регионални консултации със заинтересованите страни, относно подготовката на проект ДОМИНО-2 (2024 -2028 г) по Швейцарско-българска програма за сътрудничество. В него участие взеха областният управител на област Сливен инж. Маринчо Христов, представители от Община Сливен, експерти от РУО и други териториални структури, представители на гимназии и училища от областта с професионални паралелки, както и представители на местния бизнес.

Областният управител откри събитието, като в своето приветствие подчерта значимостта на представената програма по отношение на добрите възможности за реализация на младите, които тя осигурява.

Срещата бе водена от Васил Радойновски, ръководител на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара, а основните цели бяха презентиране на следващите стъпки в подкрепа на дуалното обучение, които ще бъдат подкрепени от Швейцарско-българската програма за сътрудничество-ДОМИНО 2, обсъждане на досегашните резултати от този вид обучение конкретно за област Сливен, както и визия за бъдещото развитие на тази програма.

Чрез ДОМИНО 1 ( абревиатура на „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) е разработен модел на обучение в реална трудова среда, адаптиран към българските условия, създадена е нормативна основа за прилагането му в образователната система, обучени са преподаватели, осигурена е подкрепа не само за училищата, но и за работодателите осигуряващи реални работни места.

Със стартирането на проект ДОМИНО, ученици от XI и XII клас имат възможност да се обучават и да работят срещу заплащане, съответно 2 или 3 дни в седмицата. По този повод от 1 април 2024 г. са въведени нормативни промени, чрез които държавата въвежда облекчения за работодателите, като поема изцяло социалните и здравните осигуровки на обучаващите в дуална форма на обучение ученици.

Около 300 деца от 6 професионални училища на територията на областта се обучават по тази програма, стана ясно от изнесените от РУО-Сливен данни. Това бе и повод за дискусия в насока трудностите, които изпитват професионалните гимназии в обучението на кадри, ниските нива на грамотност, липсата на мотивация от страна на учениците за завършване на средно образование, както и последващото нежелание от тяхна страна да се включат в пазара на труда.

По този повод бяха отправени и обсъдени конкретни предложения от всички заинтересовани страни, които да бъдат от полза за бъдещото развитие на дуалната форма на обучение.

Снимки

Консултации по проект ДОМИНО 2Домино 2