Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

НСИ стартира анкетно проучване за доходите и условията на живот в няколко населени места от област Сливен

28 март 2024 14:11, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди около 1 месец, брой четения: 182
НСИ лого

През периода март - юни 2024 г. Националният статистически институт, чрез териториалните си структури, включително отдел „Статистически изследвания - Сливен“, ТСБ - Югоизток провежда анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот“. С Регламент № 1700 от 2019 г. на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки. Проучването за доходите и условията на живот (СИЛК) е част от изследванията, включени в регламента, и се отнася до събирането на съпоставима и актуална информация за моментното състояние и динамиката на доходите, както и за нивото и структурата на бедността и социалното изключване на национално и европейско ниво.

Изследването се провежда върху шестгодишен ротационен панел от обикновени домакинства. За Република България размерът на извадката в панела за 2024 г. е около 9 400 обикновени домакинства, разпределени във всички области на страната. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на 16 и повече навършени години.

В периода март - юни 2024 г. 269 домакинства на територията на област Сливен ще бъдат посетени от специално обучени за целта анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника - Въпросник за домакинството и Индивидуален въпросник. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

Всеки от анкетьорите на отдел „Статистически изследвания - Сливен“ при посещение в домакинствата ще се легитимира със служебна карта, издадена от Териториално статистическо бюро - Югоизток към Националния статистически институт.

Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Сливен може да се получи на телефон 044/613 414 в Териториално статистическо бюро - Югоизток, отдел „Статистически изследвания - Сливен“.

В област Сливен изследването ще се проведе в градовете: Котел, Нова Загора, Сливен, Шивачево, Твърдица и Кермен, както и в селата: Камен, Бяла, Трапоклово, Събрано, Медвен, Сотиря, Горно Александрово, Езеро, Малко село, Скобелево, Загорци, Орлово, Ябланово, Кортен, Червенаково, Мокрен, Радецки, Ичера, Ковачите, Желю войвода, Жеравна, Еленово, Блатец и Тополчане.

Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.

 

От НСИ благодарят предварително за проявеното търпение от страна на домакинствата, които попадат в това наблюдение.

 

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното проучване „Статистика на доходите и условията на живот“ може да се намери в сайта на НСИ в рубриката „Статистически данни“, подрубрика „Социално включване и условия на живот“.

Файлове