Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На днешната сесия на местния парламент - промяна в една от наредбите и в общинската транспортна схема

28 март 2024 13:48, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди около 1 месец, брой четения: 180
Sesiq

С пълно мнозинство местният парламент одобри на днешната сесия промяната в Наредбата за упражняване правата на собственик на Общината в търговските дружества с общинско участие в капитала и общинските предприятия. От една страна се очаква това да доведе до по-голяма прозрачност в управлението на общинските предприятия. От друга страна промяната се налага и заради актуализираните текстове в Закона за публичните предприятия.

На сесията бе одобрена и промяна в общинската транспортна схема. Тя ще се изразява в удължаване на маршрута на автобусна линия № 11 и откриване на ново маршрутно разписание по автобусна линия Сливен – Биково.

С пълно мнозинство бе гласуване предложението Общината да направи дарение в размер на 5 хил. лв. за възстановяването на параклиса „Свети вмчк. Георги Победоносец“ в Сливен. Местният парламент гласува и дарение в подкрепа на дейността на футболните клубове в общината в размер на 157 хил. лв.

Подкрепа получи и точката за определяне на новите размери на възнагражденията на кметовете на населените места.

С днешното решение на местния парламент, двата социални центъра - Кризисният и Центърът за временно настаняване, които Община Сливен изгради в края на миналата година, предстои да отворят врати за потребители на 1 април т.г.

Общинските съветници гласуваха още актуализацията на бюджета. Тя се изразява в размествания по отделни пера от разходната и приходната част на основния финансов документ. Става въпрос за предвидени разходи за закупуване на климатици за детски кухни и яслени групи, закупуване на два автомобила за дейността на Общинско предприятие „Градска мобилност“. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и за геодезическо заснемане на изграждащата се в момента улица от „Ичеренско шосе“ до бул. „Бургаско шосе“, както и за течащите процедури, свързани с разширението на ул. „Г. С. Раковски“ и др. Ще бъде финансиран още монтажът на камери за видеонаблюдение в няколко населени места и други дейности по селата.

Сред дебатите по всичките 64 точки днес подкрепа получи и точката за създаване на Временна комисия за изменение на Наредбата за символиката.

В рамките на заседанието бяха гласувани още провеждане на конкурс за избор на управител на „Дентален център – 1 Сливен“, както и миналогодишните отчети на програмите - за опазване на околната среда и за управление на отпадъците.

Други предложения бяха свързани с отпускане на помощи и финансови средства на граждани, с имуществени и разпоредителни сделки.

Сесията завърши с емоционално обръщение на отец Иван Янков от Сливен, който отказа да приема храна и вода от 19 до 25 март в знак на протест. Той бе срещу решението на Светия синод окончателно да касира изборите за митрополит на Сливенската епархия.

От трибуната на зала „Май“ той благодари за съпричастността и подкрепата в труден момент на кмета Стефан Радев, на председателя на местния парламент Димитър Митев и общинските съветници. Свещеникът изрази благодарността си и към всички хора, които застанаха зад неговата кауза.

Подробните материали за всяка от точките могат да бъдат намерени на посочения линк на обновения сайт на Общински съвет - Сливен: https://obs.sliven.bg/dneven-red-na-sesiite

 

Снимки

SesiqSesiq