Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В НУ „Васил Левски“, гр. Сливен се прилага мултидисциплинарния подход на преподаване

21 март 2024 08:12, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 566
В НУ „Васил Левски“, гр. Сливен се прилага мултидисциплинарния подход на преподаване

Светът се нуждае от ново мислене. Приготви се да погледнеш радостта в очите на децата, опознаващи света чрез иновативни методи на преподаване

Проектно-базираното обучение позволява да се развиват ключовите компетентности на учениците в най-ранна детска възраст, въвличайки ги в необятното поле на науката по интересен и забавен начин.

В НУ „Васил Левски“, гр. Сливен смело и все по-уверено се набляга на мултидисциплинарния подход на преподаване, съчетаващ учене чрез правене и проектни дейности.

Пример за добра практика се оказа и проектната работа на учениците от първи клас. В часовете по технологии и предприемачество, учениците са работили върху създаването на музикалния инструмент маракаси, но педагогическия устрем не се спира само дотам. Децата бяха мотивирани сами да си създадат кудкудякащ инструмент. Стремежът на проекта е да покаже разликата в конструкцията и звукоизвличането на различните видове музикални инструменти – ударни, духови и струнни – нагледно и практически. На фона на песните, заложени в учебния репертоар, сръчните детски ръчички сами изобретиха музикален инструмент, който кудкудяка като кокошка. Убедиха се, че музиката може да имитира звуци от природата, може да звучи с различна сила и сами композираха свои музикални произведения, влизайки в ролята на композитори. Свиреха в кудкудякащ оркестър. По-интересна бе следващата стъпка от проектната дейност – търсенето на информация. На учениците им бе поставена задача да разберат как точно става звукоизвличането при свирене с инструмента. Как едно малко кламерче, почукнато в картонена чаша с помощта на връв може да звучи силно и ясно все едно кудкудяка кокошка? Това предразполага за активна работата с родители, която е от голямо значение за успеха на всеки един проект. Много родители бяха върнати назад във времето, когато самите те са си майсторили телефони от шнурче и чаша. Този мост между поколенията е изключително важен за да разберат децата, че и техните родители са били изследователи, че е чудесно да споделят и творят заедно. Децата не бяха ограничени само до този източник на знание, а имаха и свободата да потърсят информация в къта за четене в училището. Целта на задачата е свързана не само с изграждане на умения за учене през целия живот, но и с изграждане на култура на поведение, четивна грамотност, умения за информационно-справочна дейност и най-вече стимулиране на детското любопитство. Предизвикателство за инженерната мисъл бе и неустойчивостта на музикалния инструмент. Това не се оказа разочароващо, а напротив, мотивира учениците да потърсят решение на проблема - как да подсилят конструкцията. Но все пак как става звукоизвличането? Трептене, струни, усилвател, а не магия! Имаха възможността да свирят и на друг кудкудякащ музикален инструмент – духов. Така учениците съпоставиха конструкцията и звукоизвличането на двете устройства. Разсъждаваха и търсиха сходство с други изучавани към момента музикални инструменти. Запознаха се с устройството на яйцето, размножаването на кокошките и бе проведен дебат на тема: „Кое е първото – яйцето или кокошката“. Учениците изиграха и подвижна игра „Снеси или счупи яйцето“. Работата по проекта завърши с успех, много усмивки и награди.

Това е един от многото проектни дейности, които се осъществяват в НУ „Васил Левски“, гр. Сливен.

Поздравления за добрата практика на ръководителя на проекта – г-жа Камелия Ненова!

 

Снимки

В НУ „Васил Левски“, гр. Сливен се прилага мултидисциплинарния подход на преподаванеВ НУ „Васил Левски“, гр. Сливен се прилага мултидисциплинарния подход на преподаванеВ НУ „Васил Левски“, гр. Сливен се прилага мултидисциплинарния подход на преподаванеВ НУ „Васил Левски“, гр. Сливен се прилага мултидисциплинарния подход на преподаванеВ НУ „Васил Левски“, гр. Сливен се прилага мултидисциплинарния подход на преподаванеВ НУ „Васил Левски“, гр. Сливен се прилага мултидисциплинарния подход на преподаванеВ НУ „Васил Левски“, гр. Сливен се прилага мултидисциплинарния подход на преподаване