Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Независим сервиз или оторизиран сервиз: Къде да отида за ремонт и проверка?

19 март 2024 08:11, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди около 1 месец, брой четения: 129
Независим сервиз или оторизиран сервиз: Къде да отида за ремонт и проверка?

Независимо дали за поддръжка или ремонт на автомобил: всяка кола трябва да отиде в сервиза в даден момент. Но оторизиран сервиз или независим сервиз е по-добрият избор? Вижте съветите на Motoexpert.bg:

 

• Оторизиран сервиз първи избор за нови автомобили

• Независимите сервизи често са по-евтини

• Добра воля само за ремонт в оторизиран сервиз

 

Изборът на подходящ сервиз е въпрос на проучване, той зависи от проблема и възрастта на превозното средство.

Може да се каже, че в България липсва законова рамка за извършване на дейност по ремонт на автомобилите. Това за съжаление води до липсващо добро ниво и компетентност в повечето самостоятелни сервизи. Единствено оторизираните сервизи и по-големите вериги от сервизи гарантират нужните стандарти чрез системни обучения на персонала.

 

 

Кога да отидете в оторизиран сервиз?

Независимо от възрастта на вашия автомобил, оторизираните сервизи предлагат целия спектър от смяна на масло, обслужване на климатици, смяна на гуми през проверки и стандартни ремонти до решаване на трудни електронни проблеми. Откриването на сложни грешки често е по-лесно, поради опита с марката автомобил. Оторизираният сервиз разполага и със специфични за марката диагностични устройства и бази данни за грешки. Често има специализирана гореща линия за съвет.

В тези случаи оторизираният сервиз е точното място за вас:

• Ремонт: Отидете в оторизирания сервиз на вашия търговец на автомобили, ако се налага ремонт в рамките на отговорността/гаранциата за материални дефекти . Ако общите условия за продажба на нови автомобили важат за вашия договор, можете да отидете във всеки оторизиран сервиз . Цялата работа в рамките на отговорността за материални дефекти е безплатна .

• Гаранционно обслужване: Свържете се с оторизиран сервиз, ако ремонтът се покрива от гаранцията на производителя . Гаранционните услуги са безплатни в зависимост от гаранционните условия .

 

Независимите сервизи често са по-евтини

Независимите сервизи не са обвързани с никоя марка автомобили. Те обикновено се фокусират върху поддръжката и бързите ремонти като смяна на гуми, ремот на ходовата част, смяна на масло, обслужване на климатици, годишни технически прегледи и други. Обикновено таксуват по-ниски почасови ставки. Освен това те обикновено използват по-евтини алтернативни резервни части от независими магазини за части вместо оригинални резервни части.

Самостоятелните сервизи са особено подходящи за автомобили на възраст около четири и повече години. Уверете се, че ремонтът е извършен според спецификациите на производителя.

 

Самостоятелни сервизи: проблеми с добрата воля

След като отговорността за материални дефекти или гаранцията е изтекла, производителят понякога участва в разходите за ремонт като жест на добра воля. Това е доброволна услуга, той не е задължен по закон да го прави.

Жестът на добра воля често се отказва , ако поддръжката и ремонтът на автомобила не са извършени изцяло в оторизирани сервизи. Същото важи и ако автомобилът е внос втора употреба или е с надвишен определен пробег и възраст.

 

Ремонт в независим сервиз: гаранцията остава

За ремонт, който не се покрива от отговорността за материални дефекти или гаранцията за нов автомобил , можете също да се свържете с независим сервиз.

Съгласно общоевропейски регламент, производителят на автомобила трябва да приеме, че например е направен преглед или ремонт при злополука , извършени в независим сервиз в рамките на гаранционния период. Предпоставката е работата да се извършва в съответствие с инструкциите на производителя. Тогава производителят не може да откаже гаранционно обслужване на основание, че тази работа е извършена в независим сервиз.