Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

15 март – Ден на здравния инспектор

15 март 2024 12:33, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 237
pixabay.com

За поредна година на 15 март отбелязваме Денят на здравния инспектор.

На тази дата с Постановление на Министерски съвет от 1967 година, поради нарасналите изисквания за хигиенен контрол и осъзнатата значимост за прилагане на хигиенните принципи е разкрита специалността „санитарен инспектор“. Днес обучението се извършва в медицинските университети във Варна, Пловдив и София.

Здравните инспектори осъществяват контрол за спазването на установените с нормативни актове здравни изисквания за обектите с обществено предназначение, продуктите, стоките и дейностите със значение за здравето на човека и факторите на жизнената среда, вземат проби от продукти и стоки, спазване на противоепидемичните мерки съблюдават изпълнението на Националния имунизационен календар и динамиката на заразните заболявания, съставят актове при установяване на административни нарушения.

Здравните инспектори са хората на предния фронт в грижата за опазването на общественото здраве в страната. Техният труд, често незабелязан стои в основата на опазването на човешкия живот. Профилактиката на болестите, промоцията на здравословния начин на живот, надзорът на заразните заболявания, контролът при спазването на хигиенните правила са основополагащи фактори за доброто здраве!

 

Честит празник, колеги!

С пожелание за здраве и благоденствие на Вас и Вашите семейства!

Ценим Вашия професионализъм и принос за опазване на общественото здраве!

Регионална здравна инспекция – Сливен