Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Подкрепа за Агатополския епископ Йеротей изразяват в писмо от Организацията за закрила на българските граждани

11 март 2024 13:06, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 292
Агатополски епископ Йеротей.

Подкрепа за Агатополския епископ Йеротей изразяват в писмо до Светия синод от Организацията за закрила на българските граждани, се казва в съобщение до медиите от организацията.

 

"В светлината на предстоящите избори за митрополит на Сливенската епархия, искаме да изразим нашата непоколебима подкрепа за Агатополския епископ Йеротей. В моменти на промяна и предизвикателства е важно да стоим твърдо зад божи служител, който не само въплъщава, но и се бори за християнските ценности, които ни обединяват. Считаме, че неговото водачество е това, от което Сливенската епархия се нуждае, за да има бъдеще, изградено на принципите на честност, прозрачност и непоклатима вяра, се казва в писмото.

 

В него се заявява, че "Агатополският епископ Йеротей не е просто кандидат за митрополит, той е символ, той е доказал своето неотклонно посвещаване на църковните идеали, поставяйки във фокуса и борбата против намесата на мафията и помощниците й в Църквата. Неговата неуморна работа и отдаденост го правят не само подходящ, но и необходим митрополит за Сливенската епархия".

 

"Вярваме и че под негово ръководство, Сливенската епархия ще просперира, основана на взаимно уважение и искрена вяра. Нека изборът за митрополит бъде проведен със законност и морал, отразявайки истинските ценности и устреми на всеки един от кандидатите.

 

Подкрепяме Агатополският епископ Йеротей и му пожелаваме успех в предстоящата битка с вярата, че като митрополит на Сливенската епархия тя ще се развива и процъфтява в духа на истинска християнска общност", заявяват в писмото от Организацията за закрила на българските граждани.

 

Както БТА писа на 7 март, Пловдивският митрополит Николай предложи на Светия синод да бъде утвърден и обявен за редовен епархийският избор, състоял се на 18 февруари в Сливен, като на 13 март между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноническият избор за Сливенски митрополит. Това стана известно тогава от становище на Пловдивския митрополит Николай за решението за касирането на епархийския избор на Сливенски митрополит и издаването на Синодална наредба, приети на заседание на Светия синод на 24 февруари.

 

Епархийският избор на 18 февруари в Сливен се водеше от наместника на Сливенската епархия - от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на когото Светият синод възложи организацията на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Сливенски митрополит. Това стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше начело на епархията в продължение на 44 години.

ДИМИТРИНА ВЕТОВА
БТА-Сливен
Снимка: Организация за закрила на българските граждани