Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какво знаем за Димитър Хаджистефанов?

11 декември 2023 15:43, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 4 месеца, брой четения: 465
Какво знаем за Димитър Хаджистефанов?

Роден в Сливен на 6 март 1860 г. Учи в Роберт колеж в Цариград, Турция и медицина в Монпелие, Франция, но поради проблеми със здравето не завършва. Заедно с д-р Караманос създават една от първите аптеки в Сливен. Участва в Сръбско-българската война 1885 г. Член е на Национал-либералната партия и през 1890-1893 г. е общински съветник, а през 1893 г. е избран за народен представител. Членува в Доброволческо дружество "Сливница", избиран е за член на настоятелството на Читалище "Зора" в Сливен. Рентиер. Умира в Сливен на 27 март 1950 г.

Дядото на Димитър Хаджистефанов е основоположник на рода в Сливен, преселен от с. Кашлакьой (Зимница), занимавал се е с търговия. Има двама синове – Стефан и Георги и една дъщеря – Янка. Георги Хаджистефанов е бащата на Димитър Хаджистефанов. Бил е женен за Анастасия Станчева (майката на Димитър Хаджистефанов), сестра на Симеон Станчев, член на Белградската българска легия, учител, продължител на бащината си търговия. Семейството е имало трима сина – Георги, Димитър и Симеон и три дъщери – Екатерина, Щилияна и Мата. Най-малката сестра Мата Хаджистефанова се омъжва за Илия Гудев – значима личност за Сливенския край – учител, окръжен училищен инспектор, кмет и общественик.

Димитър Хаджистефанов е известен със своята благотворителност. През 1939 г. той дарява немалка сума за направата на ремонт на храма „Успение Богородично“ в Сливен. През 1940 г. Сливенска Митрополия изказва благодарност във връзка с направено дарение – негов имот в с. Джиново (Злати войвода), Сливенско за построяване на храм.

Връзката на Димитър Хаджистефанов с известни сливенски родове и щедростта му отреждат значима роля в историята на нашия град.

 

Държавен архив - Сливен