Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дезинфекция на водоемите се извършва профилактично по предписание на здравните органи

27 април 2017 08:23, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 7 години, брой четения: 740
ВиК - лого

Няма основания за тревога по повод съобщението в сайта на „В и К“ – Сливен за извършващата се в последните дни дезинфекция на водоемите и водопреносната мрежа в град Котел. Прочистването на водоемите се прави всяка година по график, във всички населени места на областта и не е предизвикано от екстремни обстоятелства, съобщи инж. Мария Добрева, ръководител на направление „Пречистване“ във „В и К“ – Сливен.

Процедурата има пряко отношение към чистотата на питейната вода. Целта е да бъдат почистени водохранилищата от кал, наноси и други глинести частици, които се събират на дъното на водоемите в т.нар. мъртъв обем, от който не се черпи вода. Донесените обичайно от дъждовете и снеготопенето утаени частици се почистват и изхвърлят извън мрежата за питейна вода на населението, а водоемът се дезинфекцира и промива. След дезинфекцирането се извършва проверка за остатъчен хлор и водоемът се пълни отново. Когато процедурата по почистване на водоемите приключи и водата отново потече по мрежата, добре е чешмите да се оставят да се изтекат и да се изчака известно време. Ако водата се използва за пиене веднага, в следващото денонощие е желателно тя да се преварява.

Дезинфекцията, която се извършва по предписание на РЗИ, избистря водата, посочи инж. Добрева. Годишна профилактика и дезинфекция на водоемите предстои в община Твърдица в първата половина на месец май, а също и в Сливен. Тя вече е направена в част от населените места в община Нова Загора. Протоколите от извършената със заповед на управителя на „В и К“ – Сливен дезинфекция се изпращат в Районната здравна инспекция.

 

Аудио

Инж. Мария Добрева за това, какво налага извършването на дезинфекция на водоемите